sýry

V těch nejvýznamnějších vinařských zemích jako je Francie či Itálie je víno bez sýru nemyslitelné.Podle francouzů je díky malému kousíčku sýra zapitého douškem vína přeměněn v hostinu i ten nejvšednější oběd.

Měkké sýry - krémové, máslové či smetanové- se hodí k bílým vínům, jemným, nasládlým

Pařené sýry - mají jemnou chuť, jsou přechodem mezi měkkými a tvrdými sýry, proto k nim podáváme výraznější bílé víno či lehčí červené Chardonnay, Sauvignon, Sylvánské,...

Tvrdé sýry - candar, parmazán, primátor, moravský bochník, čedar- nabízíme k mladým, ovocným červeným vínům jako je Frankovka, Modrý Portugal, nebo ke svěžím bílým-Veltlínské zelené, Sylvánské

Plísňové sýry - typu niva- zapíjíme bílým ušlechtilým sladkým vínem nebo červeným vínem extraktivním např. ledová, slámová vína, Rulandské modré

Plísňové sýry - typu hermelín- bílým, jemně kořenitým mladým červeným- André, Cabernet Sauvignon, Frankovka

Tavené sýry - nejoblíbenější, ke kterým vybíráme zvláště bílá vína- lehká suchá, rosé- Ryzlink vlašský, Sylvánské zelené